7 tipov, ako neplytvať potravinami

Nakupujeme viac jedla, ako spotrebujeme, čas od času sa nám niečo skazí a doprajeme si väčšie porcie, než zjeme. Príde vám to ako malichernosť? V celosvetovom meradle má plytvanie veľký dopad, zvyšuje emisie skleníkových plynov a prispieva k zmene klímy. Je len na nás, aby sme zmenili svoje návyky a začali s plytvaním bojovať. Ide to aj doma!

1. Zoznam - nájdem tam čo vařívám

Nedostatok jedla v obchodoch nás už dávno netrápi, preto nie je dôvod robiť si zásoby na týždne dopredu. Radšej si jedlo naplánujte, spíšte si nákupný zoznam a vyhnite sa impulzívnym nákupom. Nielenže budete menej plytvať jedlom, ale aj ušetríte a vaše nákupy sa výrazne zrýchli.  

2. Dajte im ešte šancu

Nesúďte jedlo podľa vzhľadu a majte zľutovanie aj s tým, ktoré nevyzerá na prvý pohľad lákavo. Pokrútené alebo pokrčené ovocie či zelenina sú v obchodoch často odsúdené na vyhodenie, pritom je ich chuť stále dobrá. Môžeme ich ešte použiť napríklad do smoothie, polievok či dezertov. Myslite na to pri ďalšom nákupe.  

TIP: Recept na Banánový chlebík , v ktorom spotrebujete prezreté banány

3. Na svoje miesto!

Nie všetko jedlo patrí do chladničky, preto je dobré zistiť si na obale odporúčané skladovanie. Môžete tým výrazne predĺžiť životnosť potravín. Staršie výrobky presuňte do prednej časti špajze alebo chladničky a nové dozadu, aby ste vždy siahli po tých so skorším dátumom spotreby. Skvelým pomocníkom sú vzduchotesnej nádoby, ktoré udržia otvorené potraviny dlhšie čerstvé.

4. Vyhodiť či nevyhodiť?

Medzi pojmy "minimálna trvanlivosť" a "spotrebujte do" je veľký rozdiel. Niekedy je jedlo bezpečné jesť aj po dátume "minimálnej trvanlivosti", zatiaľ čo dátum "spotrebujte do" vám oznámi, kedy už jedlo nie je bezpečné jesť.

5. Variť, mraziť a kompostovať

Pokiaľ nezjete všetko jedlo, čo ste si doma uvarili, môžete si na ňom pochutnať ešte druhý deň, časť zamraziť na neskôr, alebo ho pridať ako prísadu do iného jedla. To, čo už nemožno využiť ako šupky ovocia a zeleniny, kompostujte. Kompost vám poslúži ako hnojivo na záhradku, čím vrátite živiny späť do pôdy.

6. Zamerané na: lokálne potraviny

Nákupom lokálnych produktov a sezónnych surovín podporíte rodinné a malé podniky vo svojom okolí. Lokálne potraviny lepšie chutia a ich nákupom pomáhate v boji proti znečisteniu ovzdušia, pretože k vám tieto potraviny necestujú cez polku sveta.

7. Menej je viac

Servírujte menšie porcie, aby ste sa vyhli vyhadzovanie nedojedených zvyškov. Kto bude chcieť, môže si vždy pridať a jedlo, ktoré zostane v hrnci, sa môže napríklad zamraziť. Keď plytváte potravinami, plytváte aj svojimi peniazmi.

7 tipov, ako neplytvať potravinami
Vytvorené8.1.2021