Na povrchu orechových krémov sa môžu objaviť biele bodky pripomínajúce pleseň. Nezľaknite sa, jedná sa o úplne prirodzený a nezávadný cukrový alebo tukový výkvet. Spravidla ho spôsobuje kolísanie vonkajších teplôt. Poďme sa na neho pozrieť zblízka.
Cukorný a tukový výkvet sa neprejaví okamžite po výrobe, ale až s určitým oneskorením. Jedná sa o vyčnievajúce tukové alebo cukrové kryštály, ktoré obvykle pokrývajú celý povrch krému. Tento jav, ktorému sa nedá bez použitia emulgátorov úplne zamedziť, nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. V podstate dokazuje kvalitu a čisté zloženie orechového krému.
V Big Boyi zásadne nepoužívame umelé prísady, takže ani emulgátory. Snažíme sa docieliť dokonalú dlhotrvajúcu konzistenciu pomocou špeciálnych výrobných technológií. Našou novinkou je mašinka, ktorá dokáže rozbiť aj tie najmenšie väzby v orechoch, a tým oddialiť a minimalizovať separáciu jednotlivých zložiek, aby krém zostal čo najdlhšie homogénny. Preto má tiež príznačný názov homogenizér .
Tukový výkvet
Tukový výkvet vzniká, keď kryštáliky tuku vyčnievajú z orechového krému a stanú sa viditeľnými ako belavý povlak obvykle pokrývajúci celý povrch krému. Tukový výkvet patrí medzi najčastejšie "poruchy" orechových krémov, hoci sa výrobok vyrába za optimálnych teplotných podmienok. Kritickými momentmi sú zmeny teplôt pri transporte a uskladnení.
Cukorný výkvet
Dochádza k nemu, pokiaľ nie sú dodržané správne skladovacie podmienky, hlavne pri vysokej vlhkosti alebo pri rýchlom prechode z nízkej na vysokú teplotu. Na povrchu krému dochádza ku kondenzácii vodných pár a vo vyzrážanej vode sa potom rozpúšťa sacharóza. Pri opätovnom odparení vody dochádza k jej kryštalizácii a na povrchu krému sa vytvorí biely film. Ten býva často zamieňaný s tukovým výkvetom. Tukový výkvet pri zahriatí nad 38 stupňami mizne, zatiaľ čo cukrový zostáva viditeľný.
Kakaový výkvet
Kakaový výkvet vzniká môže vzniknúť na orechových krémoch s pridaným kakaom alebo čokoládou s kakaom vykryštalizovaním kakaového masla. Rozomleté orechy obsahujú oleje, ktoré spôsobujú rozpustenie kakaového masla. To potom poputuje na povrch krému, kde začne opäť kryštalizovať a vytvárať belavý povlak. Tukový výkvet môže vzniknúť napríklad striedaním teplôt počas prepravy. Tento jav je úplne nezávadný a nemá žiadny vplyv na chuť alebo kvalitu výrobku.
TIP: Čo robiť s výkvetom na orechovom kréme?
Než si budete chcieť na svojom obľúbenom kréme pochutnať, ohrejte ho v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli a premiešajte. Všetko sa opäť krásne spojí a krém bude zase hladký ako po výrobe.
Pozor na zdravotne závadné zmeny
Na rozdiel od vyššie uvedených senzorických chýb môže dôjsť pri dlhodobo zle skladovaných orechových krémoch k vzniku chýb znamenajúcich zdravotnú závadnosť.
Chyby výrobkov znamenajúce závadnosť:
Viac informácií o správnom skladovaní sme pre vás pripravili v tomto článku .
Vážení zákazníci,
máme pre vás novinku! Pokiaľ objednávate do Česka, prosíme vyberte Česko*.
*Váš výber sa automaticky uloží.
Príjemné nakupovanie! 💜