Vlastnoručný orechové darčeky pod stromček

Neviete čo darovať rodine alebo priateľom k Vianociam? Vyrobte im pochúťku, ktorá je 100% poteší. Vlastnoručný vianočné darčeky sa hodí pre každého. Môžete nimi obdarovať svojich blízkych, susedov alebo učiteľky v škole. Vybrať vianočné darčeky tento rok nebude zas taký oriešok ...

Chrumkavá orechová granolového

Tento recept bez lepku a mlieka poteší milovníkov orechov a čokolády. Granolového je ideálny na raňajky, ako dezert alebo kedykoľvek máte chuť na nejakú dobrotu!

Zdroj: https://themindfulhapa.com/chunky-grain-free-granola-recipe-gf-df/

ingrediencie:

  • ½ šálky pekanových orechov
  • ½ šálky vlašských orechov
  • ½ šálky kešu orechov
  • ½ šálky mandlí
  • ½ šálky slnečnicových semien
  • ½ šálky tekvicových semien
  • ½ šálky nesladených kokosových hoblín
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • ¼ šálky kešu alebo mandľového krému
  • ⅓ šálky kokosového cukru
  • ¼ šálky vody
  • 1 tabuľka tmavej čokolády nasekanej nahrubo
  • ½ lyžičky vanilky alebo vanilkovej esencie
  • ¼ lyžičky soli

postup:

V kuchynskom robote zmiešajte orechy , semienka a kokosové hobliny. Mixujte len krátko (4 až 5 pulzov), aby v zmesi zostali väčšie kúsky.  

Do panvice vlejte vodu a pridajte kokosový cukor, orechové krémy a olej. Prehrievajte na strednom plameni. Až sa zmes spojí, stiahnite ju z tepla. Pridajte vanilku a nasekané kúsky čokolády a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.  

Vo veľkej mise dôkladne premiešajte zmiešajte suché prísady s čokoládovou zmesou. Posypte soľou a znova premiešajte.  

Granolového rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 45 minút na 135 c. Po vychladnutí rozdrobte na menšie kúsky.

Čokoládové ovsené tyčinky s ďatľami a kešu oriešky

Čokoládové tyčinky sú prekvapivo jednoduché a neskutočne dobré. Dodajú telu potrebné živiny aj energiu a ešte si na nich pochutnáte.

Zdroj: https://thefeedfeed.com/plentysweet200/vegan-chocolate-oat-bars-with-dates-and-cashews  

ingrediencie

ovsená vrstva

  • 1/2 šálky mäkkých datlí *
  • 2 lyžice kešu krému
  • 3/4 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky sušeného kokosu
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 1/4 šálky mlieka (môže byť aj rastlinné)

čokoládová vrstva

postup:  

Na orechovú-ovsenú vrstvu v kuchynskom robote zmiešajte datle, kešu krém , ovsené vločky, kokos a kakao. Pridajte po lyžiciach mlieko, kým sa cesto neprestane lepiť.  

Cesto rovnomerne rozložte do pekáča vyloženým papierom na pečenie a nechajte zmraziť na 5-10 minút.  

V malej miske zmiešajte čokoládu a kešu krém a zohrejte v mikrovlnke približne na 30 sekúnd, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom zmes nalejte do formy na ovsené cesto, ozdobte kešu orechy a kokosom a nechajte znova zmraziť. Potom už len nakrájajte a zabaľte.

* Ak datle nie sú príliš mäkké, namočte ich na desať minút do misky s horúcou vodou. Potom ich vyberte a osušte.

Raw škoricovej guličky

Táto lahodná pochúťka je plná zdravých tukov a bielkovín a svojou chuťou pripomína obľúbené škoricovej rolky.

Zdroj: https://nyssaskitchen.com/no-bake-cinnamon-roll-energy-bites/

ingrediencie:

  • 6 veľkých mäkkých datlí *
  • 1 šálka kešu orechov
  • 1/4 šálky mandľového krému
  • 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
  • 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

na obalenie

  • 2 lyžice kokosovej múky
  • 1 1/2 lyžice kokosového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice

postup:

Všetky prísady pridajte do kuchynského robota a spracujte, kým sa nespoja a nevytvorí lepkavé cesto. Nepreháňajte to, aby zmes zostala trochu chrumkavá.  

Pomocou lyžice vykrajujte rovnaké porcie a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Rukou vytvarujte hladké guľôčky, ktoré podľa chuti obaľte v kokose, kokosovom cukru alebo škoricu a vráťte späť na plech.  

Guličky presuňte na 30 minút do mrazničky, aby stuhli. Uchovávajte ich vo vzduchotesnej nádobe. V chladničke vydrží týždeň, v mrazničke až 2 mesiace.

* Ak datle nie sú príliš mäkké, namočte ich na desať minút do misky s horúcou vodou. Potom ich vyberte a osušte.

Karamelový popcorn so škoricou

Jednoduchý karamelový popcorn s orechmi a javorovým sirupom pripravíte naozaj ľahko. Nebojte sa experimentovať a použite rôzne druhy orechov či orechových krémov.  

Zdroj: https://cookieandkate.com/healthy-maple-caramel-popcorn/

ingrediencie:

  • 6 šálok popcornu (nesoleného)
  • ¾ šálky nahrubo nasekaných orechov
  • ½ šálky pravého javorového sirupu
  • 3 lyžice orechového krému podľa výberu ( arašidový , mandľový , kešu a i.)
  • 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ čajová lyžička morskej soli
  • ¼ čajová lyžička škorice a ďalšie k posypanie

postup:

Predhrejte rúru na 175 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.

V kastróliku priveďte pozvoľna javorový sirup k varu a povarte 2 minúty. Dávajte pozor, aby sa sirup nepripálil. Odstavte z ohňa a pridajte orechový krém , vanilkový extrakt, soľ a škoricu. Šľahajte, kým nebude zmes dobre premiešaná.  

V mise zmiešajte pripravený popcorn s nahrubo nasekanými orechmi a pokvapkajte javorovou zmesí. Dôkladne premiešajte.

Rozprestrite ochutený popcorn v tenkej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 7 minút.  

Vyberte z rúry a posypte škoricou a soľou podľa chuti. (Ak ste použili slaný popcorn, už nedosolujte.)

 

 

 

 

Vlastnoručný orechové darčeky pod stromček
Vytvorené8.1.2021