Všetko, čo by ste mali vedieť o mandľový "MASLE"

Mandľové krémy sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube nielen medzi nadšenci fitness, ale aj ako skvelá oriešková alternatíva pre ľudí s alergiou na arašidy , alebo pre tých, ktorí jednoducho milujú chuť mandlí.

Mandľové krémy sa vyrába z mletých pražených mandlí a majú mnoho zdravotných benefitov ako celé mandle. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Mandľové "maslo" patrí medzi univerzálne potraviny, ktoré sa hodia napríklad ako nátierka do sendvičov, prísada do smoothies, müsli alebo raňajkových kašou, ako dip pre čerstvé ovocie či zeleninu, do omáčok v ázijskom štýle a do mnohých sladkých i slaných receptov.

TIP: Recept na Fit cuketový chlebík s mandľovým maslom

Mandľové "maslo" udržuje zdravý tráviaci systém

Mandle zvyšujú počet prospešných baktérií v zažívacom trakte. Prispievajú k tvorbe butyrátu, ktorý zaisťuje bariérovú funkciu čreva v obrane pred patogénmi a znižuje zápal v zažívacom trakte. Vláknina a probiotiká obsiahnutá v mandliach "kŕmia" tráviaci baktérie, čo vedie k zdravej mikroflóre, ktorá má významný vplyv na zdravie celého tela.

Mandle prirodzene podporuje zdravie pokožky

Už štvrtina hrnčeka mandlí poskytuje 40% odporúčaného denného príjmu vitamínu E, ktorý udržuje pokožku zdravú a pružnú. (Mandľové "maslo" je koncentrovanejší a poskytuje viac živín v porovnaní s rovnakým množstvom surových mandlí.) Vitamín E chráni pokožku pred voľnými radikálmi, UV žiarením, oxidačným stresom a zároveň pomáha hojeniu rán. Môže tiež pomôcť s príznakmi psoriázy, atopickej dermatitídy alebo syndrómu žltých nechtov.

Skvelá voľba, keď potrebujete znížiť hmotnosť a cholesterol

Hoci mandle majú vysokú kalorickú hodnotu, pomáhajú s udržaním a znížením hmotnosti. Vysoký obsah bielkovín, vlákniny aa polynenasýtených tukov potláča chuť do jedla, znižuje pocit hladu a pomáha udržiavať svaly vo forme. Ak si pridáte pár mandlí alebo lyžičku mandľového krému do raňajky či desiaty, zaistíte si, že vás nebude prepadať vlčí hlad a budete sa cítiť sýti.

Prevencia srdcových chorôb

Mandľové maslo obsahuje množstvo živín, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie srdca a znižujú riziko srdcových ochorení. Napríklad mononenasýtené mastné kyseliny priaznivo regulujú hladinu "zlého" a dobrého "cholesterolu v krvi, omega-3 mastné kyseliny predchádza nepravidelným srdcovým rytmom, vitamín E pomáha správnemu prúdeniu krvi a L-arginín spevňuje žilovej steny.

Prírodný zdroj antioxidantov

Nielen vitamín E, ale aj flavonoidy a polyfenoly v mandliach sú silnými antioxidantmi. Čo to znamená? Tieto látky chránia telo pred oxidatívnym procesom a bojujú so škodlivými voľnými radikálmi spôsobujúcimi rad ochorení. Antioxidanty tiež posilňujú imunitný systém .

Všetko, čo by ste mali vedieť o mandľový "MASLE"
Vytvorené8.1.2021